MIT MOND AZ ORVOS?

dr. Soós Zoltán - háziorvos

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság tagja. Szívesen írok ajánlást a speedfitness edzés orvosi aspektusairól, hiszen nem meglepő, hogy egy újszerű technológia alkalmazása joggal vet fel kérdéseket, okoz aggodalmakat, részint pedig a testedzés és az egészséges életmód hiánya, az ebből kialakuló civilizációs betegségek napjaink legégetőbb orvosi feladatai közé tartoznak.

Az EMS technológia nem ismeretlen az orvoslásban sem. Mozgásszervi betegségek, sportsérülések utáni rehabilitációban korábban is és jelenleg is alkalmazzák a komplex fizikoterápia egyik nagyon jelentős elemeként. A mozgásszervi betegségek terápiájának része az ingeráram kezelés (TENS), melynek hatására a fájdalmas, görcsben lévő izmok merevsége oldódik, míg a tónust vesztett izmok pedig újra funkcionális állapotba kerülhetnek. A kezelés nem csupán a krónikus mozgásszervi panaszok terápiájának, de az akut (sérülés, baleset következtében fellépő) panaszokat követő rehabilitációs tervnek is része. Sok eltérő elektromos impulzust alkalmaznak a gyógyászatban, kozmetológiában és sport rekreációban. Ezek az ingeráramnak vagy galvánáramnak nevezett különböző hullámformák egy-egy célzott hatás kiváltására alkalmasak és rendeltetésszerű használatuk során nemkívánatos mellékhatások nélkül segítik az izmok és kötőszövetek regenerálódását, fejlődését, a trombózis megelőzését.

A speedfitness EMS edző tulajdonképpen egy teljes test TENS készülék, melynek segítségével egyszerre lehet stimulálni a test több izomcsoportját, lerövidítve így a kezelés/tréning időpontját. Nagy előnye, hogy azok is elkezdhetik a tréninget, akiknek az életéből hosszú ideje hiányzik a mozgás, hiszen szemben a konditermi edzéssel, futással, kardio edzésekkel a speedfitness megfelelő intenzitást választva nem vagy minimálisan terheli az ízületeket, ínakat így nem áll fenn a sérülés, komoly ízületi megterhelés kockázata. Sok embert a 30-as évei végén, 40-es évei elején már a túlsúly és a kezdődő ízületi fájdalmak tartanak vissza a mozgástól és ezzel az egészséges élet lehetőségétől is.

Orvosként nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy mindegy is hogy milyen mozgástípussal, de mozogjon mindenki legalább heti kétszer legalább 30 percet az egészsége érdekében. Ezzel és minimális étrendi odafigyeléssel sokszor rendezhető lenne egy kezdődő magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint a mozgás után a testet elárasztó "örömhormonok" révén a modern élettel járó stressz terhelés hatásai is csökkenthetők.

Az izmainkra nagyon fontos szerep hárul a izom-csont-ízületi rendszerünk megfelelő egészségének, működőképességének, egyensúlyának fenntartásában. Ne feledjék, a megfelelő izomtömeg a legjobb zsírégető apparátus. A fiatal korban fel nem épített izomzat idős korban bosszulja meg igazán magát. Ezért nagyon fontos odafigyelnünk gyermekeink megfelelő fizikai terhelésére és a tinédzserkorban manapság egyre jobban elharapózó túlsúlyra és mozgásszegény életmódra. Ezek a fiatalok nagyon komoly mozgásszervi panaszokkal fognak küzdeni már fiatal felnőtt korukban és a túlsúlyból szépen lassan elhízásba váltva első áldozatai lesznek az anyagcsere betegségeknek (cukorbetegség, magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás). Soha nincs késő elkezdeni, akinek még a speedfitness EMS edzés heti 2x20 perce is sok, az valóban menthetetlen! 

Idősebb korban a fizikai tréningnek nagyon fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében, hiszen a tréninggel járó húzóerők növelik a csont keménységét és fémsókkal való telítettségét, az erősítő edzések megfékezhetik a csontok leépülését. Csak elegendő mozgás esetén épül be a csontokba a táplálkozás során felvett kalcium. Az edzés révén az anyagcsere és a hormonrendszer aktivizálódásával elérhetjük az öregedési folyamatok lassítását, nem beszélve arról az önbecsülésben bekövetkező pozitív változásról, amellyel az aktív, egészséges életmód jár.

Gyakran felmerülő panasz az orvosi praxisban a hát és derékfájás, mely a modern ülő életmód egyenes következménye. A mozgásszegény életmód, vagy éppen az ülő foglalkozás miatt nagy terhelést kap az ágyéki, deréktáji gerincszakasz, mely porckorong eltéréssel és a gerinc közeli izmok fájdalmával reagál a fokozott terhelésre. Így a derékfájás, hátfájás nemhogy ellenjavallata, hanem egyenesen javallata az EMS tréningnek. A tréning hatására az izmokban kialakult görcsök oldódnak, a tónust vesztett izomcsoportok pedig visszanyerik korábbi funkcionalitásukat. Az EMS tréning hátfájásos panaszokra gyakorolt kedvező hatását több tanulmány is vizsgálta és igazolta.

*Kérdésként gyakran merül fel, hogy mennyire biztonságos ez az edzéstípus, hiszen mégis csak elektromos áram ingerli az izmokat. Nos az EMS tréning az áramerősséget az amper ezredrésze (micro-Amper) nagyságú tartományban használja. Ez abszolút biztonságos, szinte semmilyen kockázata nincs. Mégis a tréning a stimulált izomzatnál olyan intenzív összehúzódást képes előidézni, amely a klasszikus erőnléti edzéseknél nem érhető el. Vannak olyan betegségek, kóros egészségállapotok, melyek az EMS tréning ellenjavallatát jelentik, de ezekre fel is hívják a stúdiók üzemeltetői a figyelmet.

Gyakran veszik igénybe kismamák az EMS tréninget, hiszen részben annak rövid volta, részben hatékonysága még egy kisgyermekes anyuka életébe is beépíthetővé teszi a mozgást. A szülést követő renyhébb hasfal és gátizomzat megerősítésében pedig nagyon eredményes és ajánlott a speedfitness. Fontos figyelembe venni, hogy a szülést követő 6 hét után és fizikai állapotának megfelelő intenzitással kezdjen tréningbe minden kismama, illetve a szoptatás miatt a mellizomra adott intenzitást csökkentsék, de ettől eltekintve egy célszerű és eredményes mozgásforma lehet esetükben a speedfitness.

Száz szónak is egy a vége, az egészséges élet az egészséges táplálkozással és a megfelelő fizikai aktivitással kezdődik. Ezek hiányában a test harmóniája, egyensúlya megbomlik és előbb-utóbb betegségtünetek jelentkeznek. Azonban bátorítok mindenkit, még azokat is akik már valamilyen betegséggel küzdenek, változtassanak életmódjukon, mert soha nem késő. A speedfitness EMS tréning pedig egy remek lehetőség a mozgás beépítésre a mindennapi rohanás közepette is.